Egymillióan – Facebook

Tüntetés az alkotmányozás ellen

2011.04.07. 21:45 Egymillióan


Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) a március 15-i több tízezres demonstrációval az országos tiltakozási hullám élére állt. A Milla most több civil szervezettel összefogva, minden szabad állampolgárt és a demokratikus erőket egyesítő, közös tiltakozó demonstrációt szervez az önkényes és kierőszakolt alkotmányozás folyamata és várható végeredménye ellen.

Nem hagytuk és nem hagyjuk, nem hagyhatjuk magunkat:legyünk tehát minél többen 2011. április 15-én délután hatkor az Alkotmány utcában!

A Milla - ahogy a civil társadalom, a Magyar Köztársaság egésze is - sokszínű; fórumainkon sokféle vélemény artikulálódik. Mi örülünk ennek a sokféleségnek, mi nem félünk a vitáktól. De ebben nincs közöttünk vita: az alkotmányozási folyamat és az Alkotmány kapcsán is ragaszkodunk alapvető szabadságjogainkhoz és az európai normák betartásához. Nem maradhatunk tétlenek akkor, amikor a magát csapdahelyzetbe lavírozó hatalmi központ, nyilvánvalóan túlterjeszkedve mandátumán és minden ellenvéleményt figyelmen kívül hagyva, egymaga szeretné évtizedekre előre meghatározni a magyar állampolgárok közösségének és együttélésének legalapvetőbb szabályait.

Az elfogadásra váró új alaptörvény zavaros, számos ponton módot teremt a szabadságjogok korlátozó értelmezésére, módszeresen gyengíti a hatalommegosztás intézményes garanciáit és lehetőséget teremt a hatalom gyakorlóinak esetleges önkényeskedései számára. Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy az alkotmányozás folyamatát nem előzte meg valós társadalmi párbeszéd. A „nemzeti konzultációt“ nem tekinthetjük másnak, mint kutyakomédiának, olcsó és manipulatív színjátéknak. A Magyar Köztársaságnak olyan alaptörvényre van szüksége, amelyet pártállástól, világnézettől, vallástól, származástól, bőrszíntől, nemtől és szexuális orientációtól, kortól függetlenül a Magyar Köztársaság minden állampolgára a magáénak érezhet – de ez nem az. Ez nem a mi alkotmányunk!

Civil szervezetek közös kezdeményezéseként április 15-re demonstrációt hirdetünk, hogy megmutassuk: nem félünk kiállni szabadságjogainkért, és nem ismerjük el a hazug módon nemzeti konszenzusra hivatkozó új alaptörvényt. Ragaszkodunk az állam önkorlátozásának alkotmányos garanciáihoz, a polgárok törvény előtti egyenlőségéhez, a szólás és sajtó szabadságához - és ragaszkodunk a kölcsönös segítségnyújtáson, az elesettekkel való szolidaritáson alapuló testvériség eszméjéhez.

Április 15-én délután hatkor az Alkotmány utcába várunk minden szabadságszerető állampolgárt, hogy felszólítsuk a parlamenti képviselőket: ne osszák meg a társadalmat és hétfőn tartózkodjanak a szavazástól vagy mondjanak nemet erre az alkotmányra!

Egymillióan
2011. április, Magyar Köztársaság, Európa

A szervezőkről:

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport eredetileg a szólás és a sajtó szabadságának védelmére jött létre. Ez továbbra is kitüntetett célunk, hiszen minden más jogunkért is csak e szabadságaink birtokában emelhetünk szót. Az alkotmányozással olyan helyzet alakult ki, amiben különösen nagy szerepe van a szabad polgárok kritikus figyelmének. A Köztársaság sorsa minden egyes állampolgárán múlik. A március 15-i tüntetés bebizonyította, hogy nagyon sokan vagyunk, akik érzik és tudják ezt. Ez az oka annak, hogy az április 15-i tüntetést már nem egyedül, hanem számos civil szervezettel együtt szervezzük. A Cigány Politológusok és Szakértők Szövetségével, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettel, a Kendermag Egyesülettel, a Meleg Egyenjogúságért Koalícióval, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalommal, a Negyedik Köztársasággal (4K!), a Neo Drommal, a Phralipével és a Tilos Rádióval együtt várjuk minden olyan civil szervezet csatlakozását, akik egyetértenek céljainkkal. A csatlakozó szervezetek folyamatosan bővülő listája elérhető az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport oldalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egymillioan.blog.hu/api/trackback/id/tr832803978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása